سازمان ملی جوانان، مشکلات جنسی جامعه ایران را به رسمیت شناخت
فرنوش صفویفر: در روزی که به نام روز ازدواج نامگذاری شده بود، صاحبنظران مختلف در مورد راههای پایدار کردن ازدواج سخن راندند. معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان ملی جوانان نیز در این روزها، در این باره به آماری اشاره کرد که تا بهحال آن را از زبان کارشناسان مختلف شنیده بودیم، اما تاکنون هیچ مقام رسمی دولتی با این صراحت آن را بیان نکرده بود: «نارضایتی جنسی یکی از مهمترین علتهای طلاق در کشور است.» این اشاره در حالی از زبان حاجعلیاکبری شنیده شد که تاکنون اهمیت و حتی وجود چنین مشکلاتی که در دسته اختلالات جنسی طبقهبندی میشود، از سوی مسئولان بهداشتی و اجتماعی کشور انکار نیز میشد.
کنگرهای که «پنهان» شد
سال گذشته در همین روزها، کنگرهای در سکوت و حتی میشود گفت به صورت محرمانه با نام «خانواده و سلامت جنسی» برگزار شد. پیش از این مسئولان برگزاری این کنگره، در دانشگاه خوشنام شاهد، نام آن را که تا به حال 2 بار به صورت ملی برگزار شده بود، «کنگره بینالمللی خانواده و سلامت جنسی» اعلام کرده بودند و پوسترهایی را هم با همین عنوان چاپ کرده و در دانشگاههای کشور توزیع کرده بودند.
حتی مجوز برگزاری بینالمللی این کنگره، از سوی کمیسیون فرهنگی دولت، به صورت شفاهی صادر شده بود و برگزارکنندگان قصد داشتند با دعوت از صاحبنظران بینالمللی به خصوص کارشناسان سلامت جنسی کشورهای اسلامی، آن را غنیتر کرده و ابعاد گستردهتری به آن ببخشند.
اما در آستانه برگزاری این کنگره، ناگهان دولت مجوز برگزاری بینالمللی آن را لغو کرد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که رئیس آن، قول برگزاری کنگره را در آن داده بود، از صحنه کنار کشید و حاضر نشد سالنهای خود را در اختیار مسئولان این کنگره قرار دهد. سرانجام مقامات دولتی برای صدور مجوز برگزاری بینالمللی کنگره پیشنهاد آخرشان را ارائه کردند: حذف واژه «جنسی» از نام کنگره و جایگزینی آن با نامهایی مانند «خانواده و بهداشت باروری».
گویی که مسئولان، حتی مسئولان بهداشت کشور، از عنوان شدن نام اختلالات جنسی یا سلامت جنسی در سطح بینالمللی، آن هم در یک کنگره کاملا علمی و کارشناسی، وحشت داشتند.
نهایتا رئیس کنگره در حالی که تحت فشار شدیدی از سوی مسئولان دولتی بود، و از سوی دیگر اصرار به مطرح شدن نام سلامت جنسی داشت، به ناچار به برگزاری کنگره در سطح ملی رضایت داد و در فرصت محدود باقیمانده، محلی را برای آن تدارک دید. اما موضوع به همین جا ختم نشد.
چه کسی نام سلامت جنسی را میبرد؟
افتتاحیه کنگره مساله دیگری بود که باید حل میشد. اما آیا کسی از مسئولان، حاضر میشد پای خود را به همایشی که نام سلامت جنسی را بر پیشانی داشت، بگذارد؟
معاون وقت وزیر بهداشت، دکتر علویان، ابتدا قول افتتاح کنگره را داده بود که او هم در روزهای نزدیک به کنگره، پا پس کشید. تلاش برای کشاندن مسئولی دیگر، ناکام ماند تا آن که سرانجام حجتالاسلام قرائتی قول به افتتاح داد، آن هم بعد از آن که حضور در کنگره قبلی را به جد رد کرده بود و این بار هم بعد از استخاره، قبول کرد که در افتتاحیه سخنرانی کند.
مراسم اختتامیه نیز، با بیمهریهای مشابه برگزار شد. رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، حجتالاسلام اختری، در جلسه پایانی سخنرانی کرد، آن هم بیشتر در حول و حوش لزوم احترام زن و شوهر به یکدیگر! پیدا بود که یا نماینده مردم در حوزه فرهنگی مجلس، نظر و ایدهای در این خصوص ندارد و یا از بیان مشکلات مردم درباره سلامت جنسی، و ارائه راهحل در مورد آن، واهمه دارد.
مگر کسی هم مشکل دارد؟!
متولی امور جوانان کشور، یکی از اولین مسئولانی است که بالاخره صورت مساله را پذیرفته است.
در شرایطی که امسال، اول ذیحجه، به نام روز ازدواج نامگذاری شده و مراسم و برنامههای ویژهای به این مناسبت برگزار شد. سن ازدواج، مسائل مالی، فرهنگی و ... مسائلی بود که برای درمان درد ازدواج جوانان به آن پرداخته شد؛ اما صحبت در مورد اختلالات جنسی، تنها به همین بیان رئیس سازمان ملی جوانان، محدود شد. اختلالاتی که به نظر میرسد بسیار بیشتر از آنچه به نظر میرسد در جامعه، بین جوانان و میانسالان، رواج داشته باشد. نگاهی به برخی از مطالعات انجامشده در این باره میتواند عمق فاجعه را تا حدی روشن کند.
راهحلی که جدی گرفته نمیشود
دستورالعمل اجرایی راهاندازی کلینیکهای سلامت خانواده، با پشتوانه کار کارشناسی تعداد زیادی از صاحبنظران و محققان رشتههای گوناگون در دانشگاه شاهد، تدوین شده است؛ کلینیکهایی که با حضور پزشکان دورهدیده در این زمینه، به کار مشاوره و درمان اختلالات جنسی خانوادهها، زیر نظر دانشگاههای علومپزشکی کشور، بپردازد. این دستورالعمل، به میز وزارت محترم بهداشت نیز رسیده است، اما هنوز هیچ وزیری جرات امضای این دستورالعمل و ابلاغ اجرای آن را ندارد! گویی که مقامات دولتی هراس دارند با راهاندازی این کلینیکها، و درمان اختلالات جنسی زنوشوهرها، فحشا و بیبندوباری در جامعه رواج یابد!
حال با بیان آماری که نشاندهنده تاثیر اختلالات جنسی در طلاق است، آن هم از سوی علیاکبری، معاون رئیسجمهور، باید منتظر بود و دید که، هرچند دیر، اما آیا بالاخره میتوان به راهاندازی این کلینیکها و درمان تخصصی اختلالات و مشکلات جنسی خانوادهها امید بست یا هنوز هم زنوشوهرها باید به راهحلهای خطرناک، انحرافات، طلاق عاطفی و قانونی و درمانهای بیضابطه روی آورند؟
لیست کل یادداشت های این وبلاگ